Meteen in de zorg aan de slag, zonder benodigde vooropleiding? Het kan met ZuydSwitch. In 10 weken tijd leer je de basisbeginselen van het verpleegkundige vak, die je direct op je nieuwe werkplek kunt toepassen. Na die 10 weken volg je de deeltijdopleiding verpleegkunde. “Ieder jaar starten we met 2 nieuwe groepen.”

De coronatijd zorgde voor grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Hele sectoren gingen dicht, terwijl onder meer de zorg, ICT en techniek om personeel stonden te springen. Maar zonder specifieke achtergrond is het lastig instromen in deze sectoren. Reden voor Zuyd Hogeschool om met ZuydSwitch te beginnen. In dit traject ontdek je of de zorg, ICT of techniek iets voor je is en ga je snel aan de slag in de sector die bij je past.  

Voorbereiding

“Het is fantastisch als mensen het roer omgooien en hun passie volgen”, zegt Vanna Vis, opleidingsmanager van de deeltijdopleiding Verpleegkunde bij Zuyd Hogeschool. “Maar we willen wel zeker weten dat je ook echt de goede keuze maakt. Daarom werken we bij ZuydSwitch samen met Leo Loopbaan. Via bijvoorbeeld een loopbaangesprek, workshops en zelftests ontdek je wat het beste bij je past. Ook al denk je honderd procent zeker te weten dat je de zorg in wilt, dan nóg raden we aan om deze eerste stap te zetten. Het voorkomt teleurstellingen.”

Direct aan het werk

Via de basismodule krijg je in 10 weken tijd de beginselen van je nieuwe vak onder de knie. Dat gebeurt in een leerwerktraject. “Je gaat een halve dag in de week naar school, de andere dagen pas je het geleerde toe in je nieuwe baan”, legt Vanna uit. Die baan in een zorginstelling heb je nodig voordat je met de basismodule begint. “Solliciteren doe je zelf, maar wij kunnen je op weg helpen.” Na de basismodule stroom je door naar de reguliere deeltijdopleiding verpleegkunde. Vanna: “Het fijne van de basismodule is dat er geen druk op ligt. Je hoeft geen examens te maken en krijgt geen cijfers. Het programma is puur bedoeld om de sector en het werk te leren kennen.”

Bijna geen uitvallers

Inmiddels hebben de eerste 24 studenten de 10 weken basismodule verpleegkunde erop zitten, zij volgen nu de deeltijdopleiding verpleegkunde. “Het is een heel diverse groep”, zegt Vanna. “Een jurist, communicatiewetenschapper, maar het zijn ook mensen die uit de zorghoek komen, zoals social workers en doktersassistenten. We zijn met 26 begonnen, waarvan er 2 zijn afgevallen. Dat is heel weinig, mede dankzij die eerste voorbereidingsstap met Leo Loopbaan.”

Goede motivatie nodig

Een tweede lichting studenten begint in november aan het programma. “We starten ieder jaar met 2 groepen van elk maximaal 30 deelnemers”, aldus Vanna. “Een in februari en een in november.” Volgens haar is een sterke motivatie nodig om het traject succesvol af te leggen. “Werkgevers vinden dat ook erg belangrijk. Zij steken veel energie in de opleiding – zij begeleiden de student op de werkvloer – dus zij hebben graag goed gemotiveerde mensen. Nu ze zien dat onze aanpak werkt, merken we dat ze eerder bereid zijn om zij-instromers aan te nemen.”

Over ZuydSwitch

ZuydSwitch is een samenwerking van Zuyd Professionals – onderdeel van Zuyd Hogeschool – met Leo loopbaan, UWV, Banenrijklimburg, een aantal Limburgse werkgevers en VISTA college. Om in aanmerking te komen voor het traject, heb je minimaal een havo- of mbo4-diploma nodig en werkervaring. Welk mbo-diploma je hebt en welke werkervaring, is niet belangrijk. Ook leeftijd speelt geen rol.

Dit artikel is geschreven door Leo Loopbaan in samenwerking met Vanna Vis, Academie voor Verpleegkunde.

Aanmelden Switchprogramma Zorg

Het Switchprogramma is onderdeel van de deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan de deeltijdopleiding? Schrijf je dan in via studielink.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.