De switch naar de sector Zorg

ZuydSwitch zorg begeleidt jou dus naar een nieuwe toekomst in de zorg. Er zijn in de zorg tekorten aan zorgprofessionals. Als je begint aan deze switch, ga je direct in het werkveld aan de slag en stomen wij je klaar voor een rol als verpleegkundige i.o.. In die rol voer je zelfstandig zorgtaken uit en, als je dat ambieert, coördineer je ook een aantal werkzaamheden. Een aantal werkgevers in de regio geeft aan grote interesse te hebben in nieuwe hbo-v’ers (hbo- verpleegkundigen). De deur staat dus open. Bekijk ook eens de vacatures in de zorg.

Meer weten over de gezondheidszorg? Bekijk dan onderstaande video:

Er zijn je reeds vele mensen voor gegaan in de switch naar de zorg, zo ook Ingvild. Lees hier haar verhaal :

Het verhaal van Ingvild over haar switch naar de zorg.

Als je iets echt leuk vindt, kun je de zware dingen ook aan.

Bijna 20 jaar werkte ze als intercedent bij een uitzendbureau. De baan werd steeds commerciëler en het plezier in het werk steeds minder. Ingvild Gerards trok de conclusie dat het tijd werd voor iets anders. Een oud-collega opperde een carrière in de zorg. “Ze adviseerde me om gewoon eens een paar dagen mee te lopen en het zelf te ervaren. Dat heb ik gedaan: een dag in een verpleeghuis, een dag in de thuiszorg en een dag in de zorg bij kleinschalige zorgbungalows. Ik was op dag één al verkocht!”

Voorrang aan plezier in het werk

Toch was het besluit nemen om te switchen nog niet zo gemakkelijk. “Ik had een vaste baan en een goed salaris, die zekerheid opgeven vond ik best moeilijk. Het is verleidelijk om te blijven hangen in het oude en vertrouwde.  Maar ik wil wél nog twintig jaar met plezier gaan werken. Dat gaf de doorslag.”

Neem je tijd

Ingvild ging de deeltijdopleiding HBO Verpleegkunde bij Zuyd volgen, in combinatie met een baan  bij Meander. De combinatie van werken en leren is pittig, zegt ze eerlijk. “Ik heb een gezin met 2 kinderen, ook dat vraagt natuurlijk aandacht. Dus soms was het best zwaar. Maar omdat ik het zo leuk vind, haalde ik er ook veel energie uit. Verder heb ik van tevoren besloten er wel de tijd voor te nemen. Mensen die al uit de zorg komen en bijvoorbeeld al een mbo-opleiding hebben afgerond, kunnen de opleiding in 2,5 jaar doorlopen. Maar ik moest alles nog leren en dan is dat niet reëel. Dus ik heb er langer over gedaan en soms ook even pas op de plaats gemaakt.”

De start is spannend: past het wel?

Bij de start kwam even twijfel op. “De opleiding is heel breed en kijkt niet alleen naar het ziektebeeld van een patiënt, maar ook naar andere factoren die de gezondheid en kwaliteit van leven beïnvloeden. Toen ik begon te werken in de zorg, was ik daar nog helemaal niet mee bezig. Op dat moment vroeg ik me af: sluit de opleiding wel goed aan? Gelukkig groeit dat gaandeweg naar elkaar toe.”

Steeds nieuwe ervaring opdoen

De begeleiding vanuit de werkgever vindt Ingvild erg belangrijk. “Ik heb ieder jaar op een nieuwe plek kunnen werken, steeds passend bij mijn ontwikkeling. Het eerste jaar werkte ik in een verzorgingshuis en heb daar vooral de basiszorg leren kennen. Daarna leerde ik in een verpleeghuis de meer verpleegtechnische handelingen. En nu werk ik in de thuiszorg, naast een wijkverpleegkundige. Daar leer ik hoe je bepaalt wat iemand aan zorg nodig heeft. Zo is de wisselwerking tussen opleiding en werk heel sterk.”

Heb geduld

Nu Ingvild haar scriptie heeft ingeleverd en haar opleiding bijna heeft afgerond, kan ze de combinatie van een carrièreswitch en het volgen van een nieuwe opleiding zeker aanraden. “Je moet alleen wel geduld hebben. Stel je erop in dat het tijd kost, dit is niet iets wat je even snel doet. Nu heb ik een hele goede basis om me te blijven ontwikkelen.”

Wil je graag weten hoe het ZuydSwitch programma naar de zorg eruit ziet, klik dan hier.

Meer informatie over de bacheloropleiding verpleegkunde(hbo-v) lees je op deze pagina.

Wil je graag meer informatie?

Laat dan onderstaand je gegevens achter en wij nemen op zo kort mogelijke termijn contact met je op.

Ik wil meer informatie over*

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.