Met de praktische tips in deze blog leer je effectief communiceren. Wil je jezelf verder ontwikkelen? Ga dan aan de slag met onze cursus Effectief communiceren.

1. Goed luisteren

Goed luisteren is uiteraard ontzettend belangrijk als je goed met elkaar wilt communiceren. Val elkaar niet in de reden. Ook wanneer je een paar minuten naar de ander moet luisteren. Het geeft je gesprekspartner een gevoel van waardering en je toont op deze manier belangstelling.

Als je goed luistert, kun je sneller misverstanden in communicatie signaleren. Doe dit en pak ze op een goede manier aan.

2. Concreet communiceren

Zorg ervoor dat de kern van je boodschap snel duidelijk wordt. Zeker als het gaat om communicatie in tekst geldt: houdt het kort en krachtig.

3. Aandacht met je hele lichaam

Minstens net zo belangrijk als verbale communicatie is non-verbale communicatie. Als je onderuit in je stoel hangt, dan straal je niet uit dat je er met je volledige aandacht bij bent.

Sta je met je armen over elkaar? Dan heb je een gesloten houding en schep je afstand.

Maak oogcontact en zorg dat de omgeving je niet kan afleiden van je gesprek. Kijk niet met één oog op je telefoon terwijl je met iemand aan het praten bent. Laat je gesprekspartner zien dat je geïnteresseerd bent in hem of haar.

4. Niet te veel afwijken van het onderwerp

Blijf ‘on topic’. Zodra het gesprek een andere kant op gaat, stem dan samen af om daar een andere keer over verder te praten, zodat je nu bij het onderwerp waarover jullie gesprek gaat kunt blijven. Zo blijf je concreet en voorkom je dat je twee keer zo lang zit te praten en eigenlijk niets bent opgeschoten.

5. Stel jezelf open

Stel jezelf open voor nieuwe ontwikkelingen en de mening van anderen. Je hoeft het niet altijd eens te worden, maar ga niet in de aanval en schiet niet in de verdediging. Verschillen in mensen kunnen elkaar juist goed aanvullen.

Door open te staan voor nieuwe initiatieven van anderen laat je zien dat hun input, enthousiasme en ambitie gewaardeerd wordt.

Training Effectief communiceren

Ben jij een professional en wil je weten hoe communicatie jou kan helpen om je doelen te bereiken?

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.