Masterclass Design Thinking

Masterclass Design Thinking

Type
masterclass
Duur
< 3 maanden
Niveau
master
Startdatum
20 februari 2020
Vooropleiding
hbo
Locatie
Sittard en Maastricht
Erkenning
certificaat (eventueel in te brengen in PLIC voor behalen master degree)
Keurmerk
NVAO & CEDEO
Tijdsinvestering
7 bijeenkomsten / dagen
Kostenspecificatie
€ 2.995,-

Design Thinking helpt organisaties het vermogen te ontwikkelen om in te spelen op een veranderende omgeving en om nieuwe manieren van werken of ondernemen te ontwerpen.

In de masterclass Design Thinking wordt de kennis en ervaring uit het economische én artistieke domein gecombineerd tot een boeiende training waarin de basis wordt gelegd voor design thinking binnen overheidsorganisaties.

algemeen
opbouw
programma

Masterclass Design Thinking

Doelgroep
Deze masterclass is interessant voor elke leidinggevende en elke netwerkende kenniswerker die nauw betrokken is bij- of leiding geeft aan verandering en innovatie.

Na dit traject kun je...

  • heb je zicht op de verschillende ontwerptheorieën en weet je deze op een geode manier in te zetten in het kader van (organisatie)ontwikkeling;
  • ben je je bewust geworden van je eigen ontwerpskills en heb je deze doorontwikkeld;
  • heb je kennisgemaakt met de tools die je in kunt zetten in het kader van Design Thinking;
  • heb je de basis gelegd voor de toepassing van Design Thinking in je eigen context. 

Je werkt aan de volgende competenties:

  • creatief denken
  • ontwerpen
  • probleemoplossend vermogen
  • innovatief vermogen

De masterclass bestaat uit zeven bijeenkomsten op donderdag van 13.00-20.00 uur. De lessen vinden om de andere week plaats. De hoofddocent is bij elke bijeenkomst aanwezig. Van 13.00-17.00 uur komt er steeds een gastdocent/expert. Van 18.00-20.00 uur is er een interactief gedeelte waarbij de deelnemers in kleine groepen de verbinding maken naar de praktijk. De masterclass wordt afgesloten met een paper/essay en een presentatie. Reken daarnaast op ongeveer 100 uur zelfstudie en werken aan opdrachten.

 

Dag 1: Ontwerpen versus Managen.
Het onderscheid tussen ontwerpen en managen: het wenselijke versus het niet wenselijke, uncontrol versus control en abductief versus inductief redeneren.

Dag 2: Ontwerpen in Organisaties.
Ontwerptheorieën in organisaties: aspecten in organisaties die ontwerpbaar zijn (strategie, service design, nieuwe business of een proces- of organisatieontwerp) en het verschil met het proces van (organisatie)ontwikkeling.

Dag 3: De manager als ontwerper.
De specifieke ontwerpvaardigheden en -competenties van de manager: over welke design thinking skills beschik je en welke wil je ontwikkelen? Na deze eerste drie dagen heb je een eerste keuze gemaakt voor het ontwerp voor je organisatie en voor de specifieke ontwerpvaardigheden en -competenties die je gedurende je ontwerpproces wilt ontwikkelen.

Dag 4: Ontwerpproces en Design Thinking Tools.
Gaat in op de belangrijkste kenmerken van ontwerpprocessen en de tools om met Design Thinking aan de slag te gaan.

Dag 5: Artistic Leadership en projectmatig ontwerpen en veranderen.
Over leidinggeven aan creatieve professionals, projectmanagement van ontwerpprocessen en de borging van Design Thinking in de organisatie.

Dag 6: Keuzemodule Schoonheid in werk en organisaties, de esthetische aspecten van werk en organisaties.
Hoe functionele schoonheid in werk en organisatie te ontdekken, te organiseren en te borgen? of Design Thinking in Innovatieprocessen en Cross-overs, toepassen: aan de slag met Design Thinking in (je eigen) innovatieprocessen en crossovers.

Presentatiedag: presentatie van eigen ontwerp.
Toelichting en verklaring van een eigen managerial ontwerp, in te zetten in de eigen organisatie of case en reflectie op de ontwikkeling je ontwerpvaardigheden en –competenties.

Aan de slag als designer…
Leren denken en werken als een ontwerper… Waarom? Omdat de uitdagingen waar je voor staat complexer worden. Organisaties vragen om meer creativiteit, een groter vermogen om te innoveren en om nog nadrukkelijker rekening te houden met de context, mogelijkheden en belangen van klanten, leveranciers, collega’s, business partners… eigenlijk met al je stakeholders. Dat vraagt steeds vaker om flexibele oplossingen en wendbaarheid en dus is het tijd voor een andere kijk op zaken en een verrijking van je skills.

Leer je eigen stijl van werken, ontwerpen en leidinggeven (verder) te ontwikkelen en hoe je anders kunt observeren, onderzoeken en beoordelen. En hoe je vanuit een nieuw perspectief tot andere ideeën en domeinoverstijgende oplossingen komt die je ook relatief snel kunt uitvoeren of (laten) realiseren. Zo ontwikkel je ontwerpvaardigheden en leer je samenwerking in een cross-over context te optimaliseren. Je gaat aan de slag met prototypes van je eigen ideeën en concepten en vertaalt die in de beroepspraktijk. De eindopdracht van deze masterclass is een ontwerp dat relevant is voor jouw organisatie.

Door wie...
De Masterclass ‘Design Thinking for managers’ is ontwikkeld door dr. Steven de Groot, lector Innovatief Ondernemen bij Zuyd Hogeschool en kerndocent van deze masterclass. Hij studeerde Bedrijfskunde en volgde de Design Academy. Drie van de zes lesdagen worden verzorgd door docenten van de Faculteit van de Kunsten Maastricht.

Deel deze pagina op