Vitaliteit, gezondheid en preventie zijn belangrijke maatschappelijke thema’s. Wet- en regelgeving wordt hier steeds meer op gevormd. De bedrijfsarts wordt – buiten het medische gedeelte – ondersteund door de praktijkondersteuner bedrijfsarts (pob). Een relatief nieuw beroep. Als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts vervul jij een belangrijke rol op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid. Werk jij graag met mensen en wil je een bijdrage leveren aan positieve gezondheid? Dan is de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts iets voor jou!  Deze kortdurende opleiding op hbo niveau stoomt jou binnen 5 maanden klaar voor dit veelzijdige mensgerichte beroep! 

Heb je een vooropleiding op minimaal mbo 4 niveau en wil je jouw carrière een nieuwe impuls geven? Dan is (om)scholing tot praktijkondersteuner bedrijfsarts zeker mogelijk! Je hoeft niet BIG-geregistreerd te zijn om het beroep praktijkondersteuner bedrijfsarts te vervullen. Wel is het van belang dat je stage kunt lopen bij een Arbodienst, of – als dat echt niet lukt – regelmatig praktijkinformatie kunt delen met een praktijkondersteuner bedrijfsarts, die al werkzaam is in dit beroep. Meer informatie vind je in het tabblad Toelatingseisen. 

Doelgroep

  • Wil jij mensgericht werken combineren met organiseren, motiveren en adviseren binnen een arbodienst?
  • Heb je al ervaring met mensgerichte taken, arbo of verzuim en wil jij je hier verder in verdiepen?
  • Ben je toe aan een carrière switch?
  • Beschik je minimaal over een mbo niveau 4 diploma? 

Dan is de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) iets voor jou! In dit programma krijg je alle handvatten om te kunnen starten in de rol van praktijkondersteuner bedrijfsarts. 

Dit veelzijdige beroep en opleiding is interessant voor verschillende professionals die zich willen bij- of omscholen. Denk hierbij aan: verzuimspecialisten en casemanagers, fysiotherapeuten, wia-specialisten, verpleegkundigen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, reïntegratiespecialisten, arbeidsdeskundigen, loopbaanadviseurs en jobcoaches. 

Hierna kun je

  • de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid
  • de NVAB-richtlijnen en STECR-werkwijzers toepassen in de arbopraktijk
  • werknemers en werkgevers informeren en adviseren over alle aspecten rondom verzuim, sociale wetgeving, arbeidsongeschiktheid en ontslag
  • motiverende gesprekken voeren met werknemers over werkdruk, verzuim en re-integratie, waardoor je hen weer in beweging krijgt
  • inschatten wanneer de inzet van de bedrijfsarts nodig of gewenst is
  • een zelfstandige bijdrage leveren aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid

De praktijkondersteuner bedrijfsarts (pob) werkt nauw samen met de bedrijfsarts. Vanuit jouw expertise lever je een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, het vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking. De bedrijfsarts kan zich hierdoor meer richten op zijn/haar kerntaken.

Te verbeteren competenties

  • analytisch vermogen
  • consultatie
  • beoordelingsvermogen
  • samenwerken
  • gespreksregie
  • adviseren
  • beïnvloeden
  • motiveren

Details

Niveau HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Locatie Eindhoven
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

Zo ziet de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts er uit

De opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts bestaat uit 15 bijeenkomsten van één dag, verdeeld over 4 tot 5 maanden. De bijeenkomsten zijn opgebouwd aan de hand van de NVAB-richtlijn, waarbij we de theorie koppelen aan casussen uit de praktijk. Vervolgens breng je het geleerde zoveel mogelijk in de praktijk op je stage- of werkplek. De lesdagen zijn intensief en afwisselend. We werken met meerdere gespecialiseerde docenten die je meenemen vanuit hun visie en werkwijze en je in korte tijd voorbereiden op het beroep van praktijkondersteuner bedrijfsarts. De inhoud van de verschillende leerlijnen vind je in het tabblad programma. 

Intervisie 

Gedurende de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ga je aan de slag gaat met intervisie. In de intervisiegroep bespreek je met elkaar wat je geleerd hebt, hoe je dit in de praktijk brengt, wat goed gaat en wat nog niet. Ook geef je elkaar feedback. In 2 supervisiebijeenkomsten ga je in een intervisiegroep in gesprek met een ervaren praktijkondersteuner bedrijfsarts en een bedrijfsarts over jouw professionele ontwikkeling.

Persoonlijk leerverslag

Gedurende de gehele opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Je maakt een persoonlijk leerverslag om je persoonlijke groei vast te leggen. Ook de intervisiebijeenkomsten en supervisiebijeenkomsten maken onderdeel uit van de persoonlijke leerlijn. Je rondt de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts af met een eindpresentatie van het leerverslag. Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma. 

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets bestaat uit een casus die uitgewerkt wordt. Hierop wordt individuele feedback gegeven om het leerrendement zo maximaal mogelijk te maken.

Eindassessment

De opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts wordt afgerond met een assessment waarin het geleerde wordt toegepast in de praktijk. 

Kwaliteitsregister POB

Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s.
Aanmelden hiervoor kan via www.nvpob.nl  

Programma

Zuyd Hogeschool heeft deze opleiding ontwikkeld in samenwerking met de nvpob.
De basis van de opleiding is het functie- en competentieprofiel Praktijkondersteuner Bedrijfsarts.

De opleiding bestaat uit meerdere leerlijnen:

  • De leerlijn Praktijkondersteuning gaat onder andere over het vak van de praktijkondersteuner, de verschillende rollen en gesprekspartners, de toepassing van richtlijnen, de psychologie van verzuim en het bespreken van casuistieken.
  • De leerlijn juridisch gaat over de wet- en regelgeving die van toepassing is op verzuim en arbeidsongeschiktheid.
  • In de leerlijn gespreksvaardigheden behandelen we motiverende gespreksvoering, het ombuigen van gesprekken en het voeren van slechtnieuwsgesprekken.
     
  • De leerlijn persoonlijk leiderschap loopt door de gehele opleiding en versterkt zelfkennis en zelfontwikkeling. Intervisie en supervisie dragen hieraan bij.

Planning

De opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts bestaat uit 15 bijeenkomsten van één dag, verdeeld over 4 tot 5 maanden. De lesdagen zijn intensief en afwisselend. De startdatum en locatie is onder voorbehoud. 

Accreditatie

  • CEDEO
  • Kwaliteitsregister POB
    Na succesvolle afronding van de opleiding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s. Aanmelden hiervoor kan via www.nvpob.nl

Incompany

We bieden de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts ook aan als in-company traject.
Interesse? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Praktische informatie

Kleine groepen met persoonlijke aandacht en de vakspecialisten uit de praktijk

Persoonlijke aandacht vinden we heel belangrijk in deze opleiding. Daarom houden we de groepen klein: ongeveer 6 tot 12 personen. De deelnemers komen uit allerlei organisaties op het gebied van zorg en arbodienstverlening. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je veel van elkaar kunt leren. Onze docenten zijn mensen uit de praktijk. Het docententeam bestaat uit inhoudsdeskundigen zoals POB' ers, arbeidsdeskundigen, juristen en bedrijfsartsen. Dat maakt het lesprogramma zeer divers en praktijkgericht.

Toelatingseisen

Je kunt starten met de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts als je beschikt over hbo-werk- en denkniveau. Je bent toelaatbaar met een erkend mbo-4-diploma (of hoger). BIG registratie is niet nodig om het beroep praktijkondersteuner bedrijfsarts te vervullen.

Belangrijk!
Voor deze opleiding heb je een relevante stage- of werkplek nodig van minimaal 4 uur per 2 weken, waar je begeleid wordt door een praktijkondersteuner bedrijfsarts of bedrijfsarts. Op deze werkplek kun je praktijkervaring opdoen en opdrachten uitvoeren. Heb geen relevante stage- of werkplek? Dan helpen we graag bij het vinden van een geschikte oplossing.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.