Een zelfstandige, boeiende en gevarieerde functie in de zorg. Zie je dat wel zitten? Dan is een functie als praktijkondersteuner (POH) echt iets voor jou! Als POH’er ontlast je de huisarts door patiënten met psychische of chronische klachten te zien. Wat houdt de functie precies in en wat heb je nodig om als POH’er aan de slag te gaan? Manon Parlevliet en Joyce Schiffers van Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) leggen het uit.

Zelfstandig en afwisselend

Werken als POH in een huisartsenpraktijk. Klinkt mooi, maar wat doe je dan eigenlijk? Manon Parlevliet, coördinator praktijkondersteuners bij HOZL: “Er zijn twee soorten POH’ers: POH-AGZ (algemene gezondheidzorg) en POH-GGZ. Als POH-AGZ, ook wel POH Somatiek genoemd, houd je je vooral bezig met patiënten met chronische ziektes, zoals patiënten diabetes mellitus type II, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Je voert bij hen periodieke controles uit en behandelt de patiënten conform de vastgestelde DBC’s (diagnose-behandelcombinaties). Ook stimuleer je positieve gezondheid en eigen verantwoordelijkheid bij de patiënten, om zo hun klachten te verminderen of stabiliseren en andere klachten te voorkomen.”

Joyce Schiffers, manager GGZ bij HOZL, vult aan: “Als POH-GGZ ga je aan de slag met patiënten met lichte tot licht-complexe psychische klachten. Na een uitgebreide screening en vraagverheldering verzorg je zelf een kortdurende behandeling. Als de klachten complexer zijn of als zelf behandelen niet verantwoord of veilig is, verwijs je door naar een GGZ-instelling of psychologenpraktijk. Ook werk je samen met welzijnsinstellingen of het sociale netwerk van cliënten. In feite neem je dus een groot deel van de eerstelijns psychische zorg op je, in de huisartsenpraktijk.”

Mooie carrièrestap

Hoewel de huisarts altijd eindverantwoordelijk is, heb je als POH’er veel vrijheid. Bovendien is het een functie in opkomst, die in een paar jaar tijd zijn meerwaarde heeft bewezen. De vraag naar praktijkondersteuners zal in de toekomst dan ook alleen maar toenemen, menen Manon en Joyce. Dit alles maakt de functie van POH’er heel aantrekkelijk. “Je werkt op hbo-niveau, dus voor veel medewerkers in de zorg is dit een mooie carrièrestap. Met een hbo-V-diploma kun je bijvoorbeeld al na een hbo-opleiding van één jaar aan de slag als POH-AGZ.

Werk je als verpleegkundige in een zorginstelling of ziekenhuis en wil je wat anders, bijvoorbeeld omdat je werk fysiek te zwaar is? Dan is een functie als POH-AGZ heel geschikt”, aldus Manon. Ligt jouw hart meer bij patiënten met psychische klachten, dan is de functie POH-GGZ ideaal. Joyce: “Als psycholoog kun je meestal al zonder verdere opleiding aan het werk in de huisartsenpraktijk. Heb je een opleiding SPH, SPV of hbo-V met een GGZ-uitstroomprofiel afgerond? Dan leer je in de opleiding POH-GGZ de fijne kneepjes van het vak.”

Investeren in baanzekerheid

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel in de POH-opleidingen. “Vaak kan dit bij de huisartsenpraktijk waar je al werkt”, aldus Joyce. “In andere gevallen zoek je zelf een stageplek. Eventueel kan HOZL daarin bemiddelen. We hebben immers nauwe banden met alle huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg en een groot deel van de POH’ers is zelfs bij ons dienst. Wij plaatsen hen bij huisartsen en ondersteunen onder andere met inwerktrajecten, scholing, intervisie en HR-zaken.

Daarnaast werken we intensief samen met Zuyd Professional als het gaat om de POH-opleiding, dus we weten wat er van een stageplek wordt verwacht. Dat maakt het voor ons heel makkelijk om geschikte stageplekken te vinden.” En na de opleiding? Manon: “Dan kun je over het algemeen meteen aan de slag in een huisartsenpraktijk. Het volgen van deze opleiding betekent bijna altijd investeren in baanzekerheid. En dan ook nog eens in een leuke en uitdagende functie, waar je echt van meerwaarde bent voor de patiënt én de huisarts.”

Meer weten?
Bekijk onze opleidingen op onze website:

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg AGZ

Werk je in de zorg en ben je toe aan een nieuwe stap in de carrière? Heb je de ambitie om bij een huisartsenpraktijk aan de slag te gaan als praktijkondersteuner (POH)? En wil je je graag verder verdiepen in chronische ziekten bij patiënten, voornamelijk op somatisch gebied? Dan past de opleiding (verpleegkundig) praktijkondersteuner huisarts AGZ (algemene gezondheidszorg) helemaal bij jou!

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ

Werk je in de zorg en ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Heb je de ambitie om bij een huisartsenpraktijk aan de slag te gaan als praktijkondersteuner (POH)? En wil je je graag verder verdiepen in psychische klachten bij patiënten? Dan past de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH GGZ) helemaal bij jou! 

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.