Ben jij een (ervaren) projectleider, projectmanager of projectcontroller? Heb je al meer dan 3 jaar projectmanagement ervaring en wil je jouw projecten nog succesvoller laten verlopen? Heb je behoefte aan meer ‘bagage’ als het gaat om projectfinanciën, projectplanning, risico- en stakeholdermanagement of methodisch werken? Of heb je (onlangs) de opleiding Projectmanagement - Medior met succes afgerond? Dan is de opleiding Projectmanagement - Senior echt iets voor jou!

Na deze opleiding, op hbo-niveau, ben je in staat projecten op een succesvolle manier te leiden. Alle onderwerpen waar je mee te maken krijgt in projecten, komen aan de orde: van het schrijven van een business case en een professionele voortgangsrapportage tot het managen van een projectteam. Na deze opleiding kun jij duurzaam groeien in jouw functie als projectmanager of -controller. 

Doelgroep

Heb je minimaal 3 jaar ervaring als leidinggevende? Ben je eindverantwoordelijk voor het projectresultaat en heb je budgettaire bevoegdheid? Wil jij nog meer uit je projecten halen? Dan past de opleiding Projectmanagement - Senior bij jou. Het programma wordt verzorgd op post hbo-niveau.

Te verbeteren competenties

Na afloop van deze opleiding heb je de volgende competenties verbeterd:

 • Verantwoordelijkheid krijgen, nemen en je verantwoorden
 • Het schrijven van een professionele voortgangsrapportage en business case
 • Inzicht in, en verbeteren van persoonlijke ontwikkelpunten
 • Inzicht in communicatieprocessen
 • Het schrijven van een kwaliteitsmanagementplan en communicatieplan
 • Inzicht in Timemanagement

Details

Niveau HBO
Duur korter dan 3 maanden
Eerstvolgende startdatum 24-09-2024 Zie alle startdatums
Locatie Heerlen, Roermond
Erkenning Certificaat
Kosten 3.120,00
Alle details weergeven

Opbouw

De opleiding Projectmanagement - Senior van Zuyd Professional bestaat uit 6 bijeenkomsten van 3 lesuren. Daarin leer je hoe je jouw project nog beter kunt managen.
Gedurende de opleiding werk je aan een business case en voortgangsrapportage van een actueel project in je eigen organisatie. Een optimale verbinding tussen de theorie en praktijk dus.

Business case en voortgangsrapportage

In de thematische bijeenkomsten komen allerlei facetten van projectmatig werken aan bod: van planning tot voortgangsbewaking en van risicomanagement tot communicatie. Ook gaan we in op de principes van waterval- en agile-methoden. Zo behandelen we Scrum in spelvorm. Verder komen zowel de 'harde' als de 'zachte' kant van projectmanagement aan de orde. Je eigen project, waarvoor je een business case en voortgangsrapportage maakt, is daarbij steeds de rode draad. In de praktijkbijeenkomsten deel je deze met de andere deelnemers, zodat je ze op basis van hun feedback én die van de docent kunt verfijnen. Aan het einde van de opleiding lever je de business case en voortgangsrapportage in ter beoordeling. Goed om te weten: in meer dan 90% van de gevallen worden de business cases en voortgangsrapportages ook echt gebruikt in de organisatie van de deelnemers. Een win-winsituatie voor jou en je werkgever!

Kleine groepen, persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht vinden we heel belangrijk in deze opleiding. Daarom houden we de groepen klein tot maximaal 8 personen. De deelnemers komen uit allerlei bedrijven en organisaties, van zorg en overheid tot het bedrijfsleven. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je veel van elkaar kunt leren. Onze docenten zijn mensen uit de praktijk. Dat maakt het lesprogramma zeer divers en praktijkgericht.

Liever een workshop?

Op aanvraag zijn er aanvullende losse modules mogelijk, zoals: programmamanagement, projectfinanciën/projectadministratie. Een workshop duurt 3 uur. Na afloop krijg je een bewijs van deelname. Wil je meer weten over de workshops? Neem dan contact op met het serviceteam.  

Programma

In de opleiding Projectmanagement-Senior komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Bijeenkomst 1

• Benefitsmanagement
• Projectfinanciën (o.a. budget control, begroting)
• Business case

Bijeenkomst 2

• Risico- en crisismanagement
• Projectscope, kwaliteit (o.a. Fagan-inspecties), de projectorganisatie
• Template voortgangsrapportage (opdrachtformulering en managementaspecten)

Bijeenkomst 3

• Projectplanning (tijd): Precedence Diagramming en Critical Chain Projectmanagement (hoe wordt gepland en hoe wordt tijd gebruikt/verspild)
• Voortgangsbewaking (Earned Value Management),
• Stakeholdermanagement en communicatie(plan),
• Capaciteit
• Managementinformatie

Bijeenkomst 4

• Het managen van projecten: duurzaam groeien als projectmanager en als projectteam (sociale dynamiek)
• Persoonlijke communicatie

Bijeenkomst 5

• De methoden/projectaanpak Prince-2 en Scrum (theorie 1)

Bijeenkomst 6

• Toepassen methode Scrum in spelvorm (praktijk).

Planning

Startdatum
24-09-2024
Prijs
3.120,00
Bijeenkomsten
6 bijeenkomsten
Locatie
Heerlen
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar
Startdatum
08-04-2025
Prijs
3.120,00
Bijeenkomsten
6 bijeenkomsten
Locatie
Heerlen
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar
Startdatum
09-04-2025
Prijs
3.120,00
Bijeenkomsten
6 bijeenkomsten
Locatie
Roermond, Kasteel Hillenraedtstraat 1
Beschikbare plaatsen
Beschikbaar

FAQ

Voor wie is de opleiding Projectmanagement Senior geschikt?

Heb je ruime ervaring als leidinggevende? Ben je eindverantwoordelijk voor het projectresultaat en heb je budgettaire bevoegdheid? Wil jij nog meer uit je projecten halen? Dan past de opleiding Projectmanagement - Senior bij jou. Het programma wordt verzorgd op post hbo-niveau.

Is de opleiding een post-hbo opleiding?

De opleiding Projectmanagement Senior is een studie die je prima na je hbo opleiding kunt volgen, maar het hebben van een hbo diploma is geen vereiste. Hbo werk- en denkniveau is dat wel. Omdat het schrijven van een business case en voortgangsrapportage een onderdeel is van de opleiding verwachten we ook dat onze deelnemers op het moment van deelname werkzaam zijn bij een bedrijf of organisatie, waar zij zich bezighouden met projectmanagement. 

De meeste van onze studenten zijn mensen uit de praktijk. Of je nog geen, enkele jaren of al twintig jaar werkervaring hebt, onze opleidingen projectmanagement zijn geschikt voor iedereen die op zoek is naar handvatten om projecten beter te managen. Het is dan ook een hele goede aanvulling op een hbo opleiding.

Ontvang ik na het afronden van de opleiding een diploma?

Na het bijwonen van ten minste vijf van de zes avondbijeenkomsten én het met succes uitwerken van je business case en voortgangsrapportage van een actueel project ontvang je een Cedeo-erkend HBO-certificaat.

Verbinding met de praktijk wordt gelegd door de business case en de voortgangsrapportage. Tijdens de bijeenkomsten worden de cases en de rapportages met elkaar gedeeld. Ook de trainer voorziet hierin per fase van feedback. Aan het einde van de opleiding senior projectmanagement dien je je business case en voortgangsrapportage ter beoordeling in.

Kan ik de opleiding combineren met een fulltime baan?

Doordat de projectmanagement opleiding bestaat uit zes avondbijeenkomsten is de studie prima te combineren met een fulltime baan. De bijeenkomsten worden op dinsdagen of donderdagen gegeven in Sittard en Heerlen.

Na iedere bijeenkomst krijg je een opdracht mee waar je thuis of binnen je bedrijf of organisatie aan kunt werken. Op die manier werk je gedurende de opleiding je eigen business case en voortgangsrapportage uit.

Om je voor te bereiden op de bijeenkomsten adviseren we de voorgeschreven boeken te lezen en gebruik te maken van ons digitale systeem. De voorbereiding voor iedere bijeenkomst bedraagt zo’n 5 tot 10 uur.

Wat is het verschil tussen de basis-, medior-  en senior-opleidingen?

Welke opleiding het beste bij jou past, heeft te maken met de mate van kennis en ervaring die je hebt op het gebied van projectmanagement.

De opleiding Projectmanagement- Basis is voor iedereen geschikt die werkt in een project of hierin wil gaan werken. 

De opleiding Projectmanagement- Medior is iets voor jou wanneer je binnenkort projectmanager wordt of 2 tot 3 jaar ervaring hebt als projectleider. 

Heb je al ruime ervaring als leidinggevende of ben je eindverantwoordelijk voor het projectresultaat en budget? Dan is de opleiding Projectmanagement- Senior voor jou geschikt.

Incompany

De opleiding Senior Projectmanagement wordt ook incompany aangeboden. Onze relatiemanagers informeren je graag. Mail voor meer informatie naar serviceteam@zuydprofessional.nl.

Praktische informatie

Certificaat

Je ontvangt het certificaat Projectmanagement - Senior als je minimaal 5 van de 6 bijeenkomsten hebt deelgenomen en het eindcijfer voor de eindproducten een voldoende is. Wanneer het cijfer niet voldoende is, maar je hebt 5 van de 6 bijeenkomsten bijgewoond dan ontvang je een bewijs van deelname. 

Prijs

In de prijs van deze training zit inbegrepen:

 • Projectmanagement senior: 6 bijeenkomsten
 • Optioneel een online groepssessie
 • Beoordeling eindproducten (indien tijdig ingeleverd)
 • Bespreken eindproducten in groepsverband

Herkansing

Heb je een onvoldoende eindresultaat, dan krijg je de mogelijkheid om één keer, tegen betaling, te herkansen. Je kunt een herkansing aanvragen door te mailen naar serviceteam@zuydprofessional.nl.  De kosten voor een herkansing bedragen € 300,-. In deze prijs zit inbegrepen:

 • Beoordeling van 1 herkansing, wanneer deze tijdig is ingeleverd
 • Bespreken einddocumenten

Heb je onverhoopt de herkansing met een negatief resultaat afgesloten of niet tijdig ingeleverd, dan wordt met Zuyd Professional een persoonlijk traject afgesproken. 

Bijeenkomst gemist

Heb je een dagdeel gemist? Of heb je de herkansing met een negatief resultaat afgesloten? Dan kun je dit bij de start van de volgende training (wanneer de groepsgrootte dit toelaat) inhalen tegen het dagdeel-tarief. Het dagdeel-tarief is het totaalbedrag van de training gedeeld door het aantal dagdelen. Het is mogelijk om extra individuele begeleiding in te kopen, de investering hiervoor bedraagt € 150,- per uur. 

Contact

Heb je vragen, wil je een dagdeel inhalen of heb je behoefte aan extra individuele begeleiding?
Neem dan contact op met het serviceteam via serviceteam@zuydprofessional.nl

Toelatingseisen

Een voorwaarde voor deelname is het kunnen schrijven van een professioneel Plan van Aanpak. Dit is het eindproduct van de medior opleiding. Wanneer je de opleiding Projectmanagement- Medior succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar de opleiding Projectmanagement-Senior. Voorafgaand aan de start van de opleiding vindt een kort adviesgesprek plaats met de docent. Dit om jou te adviseren of deze opleiding passend is bij je achtergrond en je behoefte.

Over de trainers

Portretfoto van Pierre Erven

Pierre is een bedrijfskundige van origine en heeft een uitgebreide werkervaring opgebouwd binnen nationale grootschalige projecten van Rijkswaterstaat, alsmede diverse projecten bij waterschappen, provincies, gemeenten en Prorail. Met rollen variërend van projectmanager en hoofd Bedrijfsvoering tot manager Projectbeheersing en Procesmanager, heeft hij gedurende vele jaren gefungeerd als coach, adviseur en nationaal erkend expert op het gebied van projectmatig werken. Hij was verantwoordelijk voor de implementatie van projectmatige werkwijzen en projectbeheersing, en het optimaliseren van informatievoorziening.

Pierre Erven Trainer Projectmanagement opleidingen
Portretfoto van Guido Fröhlichs

Guido heeft zich gespecialiseerd in project-, programma- en portfoliomanagement en heeft hierin al meer dan 25 jaar ervaring in diverse functies en bedrijfstakken. In zijn werkzaamheden als (o.a.) trainer bij Zuyd Professional zoekt Guido naar de optimale balans tussen zakelijke resultaatgerichtheid en persoonlijke groei van mensen individueel en in teamverband. Door helder en met oprechte aandacht te communiceren, weet hij mensen te motiveren en uit te dagen tot verandering. Niet voor niets is zijn motto: ‘Slimmer samenwerken = meer bereiken’.

Guido Fröhlichs Trainer Projectmanagement opleidingen

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.