Robotisering en digitalisering verandert onze manier van leven en werken. Voor bedrijven is het cruciaal om medewerkers te vinden, te binden en te ontwikkelen in de competenties van morgen. Naast de traditionele (meerjarige) opleidingen hebben bedrijven behoefte aan vernieuwing in het ontwikkelen van nieuwe toekomstfit competenties; kort-cyclisch, op de werkplek en hybride. Naast schaarste op de arbeidsmarkt zorgt het doorstarten van de economie na corona voor urgentie in de vraag naar gekwalificeerd personeel waaronder ICT, technici proces & productie. Deze periode heeft vaak geleid tot een moment van bezinning en oriĆ«ntatie bij werknemers. Werknemers zoeken naar mogelijkheden om zich te verbeteren of overwegen een switch te maken naar een kansrijk beroep. Soms past een voltijdopleiding niet bij de persoonlijke situatie en zoeken werknemers naar een geaccrediteerd alternatief.  Om dit gat te dichten op de arbeidsmarkt en snelheid te maken, ontwikkelt Zuyd Hogeschool deeltijdopleidingen in ICT en Techniek. 

Wat is het voor een opleiding?
Dit zijn twee- of vierjarige praktijkgerichte opleidingen die professionals opleiden op HBO-niveau:

  • ICT Software Engineering
  • Engineering Bachelor
  • Operational Engineering (2022)

Professionals gaan 1 dag per week naar school en brengen de overige dagen het geleerde in praktijk op de leerwerkplek. Dit betekent dat ze in dienst komen bij een werkgever waarbij wordt gewerkt aan beroepsproducten die meetellen voor het diploma. Het maakt de studie praktisch, dynamisch en professionals bouwen vanaf de eerste dag aan een professioneel portfolio. 

Voor wie is deze opleiding geschikt?
Deze deeltijdopleidingen zijn geschikt voor professionals met minimaal MBO-4 niveau die zich willen verbeteren in Engineering of ICT Software Engineering. Maar ook voor professionals die een switch die willen maken. Speciaal voor deze doelgroep bieden wij het ZuydSwitch programma aan.

ZuydSwitch programma
Voor professionals die twijfelen over het vakgebied van ICT of Engineering en/of willen ervaren of een deeltijdstudie past bij hun situatie is er het ZuydSwitch programma. Een 8 weeks programma waarin de opleiding en praktijk wordt nagebootst. Het is geen verplicht programma maar ervaring laat zien dat professionals die een switch maken baat hebben bij dit programma. Het maakt de instroom in de opleiding gemakkelijker. Heb je interesse of vragen? Bekijk op deze pagina meer informatie over het ZuydSwitch programma.

ICT Ad Software Engineering
In september 2021 is de deeltijdopleiding ICT Ad Software Engineering van start gegaan. Een van de studenten betreft Frederik, 31 jaar en kok van beroep. Hij maakt een switch naar ICT. Niet omdat zijn werk als kok minder gevraagd wordt, integendeel! Het kriebelt al een hele tijd om van zijn passie voor ICT zijn werk te maken en met deze deeltijdstudie kan hij deze overstap maken. 

Hij heeft nu succesvol zijn eerste blokperiode afgerond waarin hij o.a. heeft leren programmeren met Phyton en is nu in gesprek met werkgevers over een leerwerkplek. Een leerwerkplek waarbij studenten in dienst komen bij een werkgever en werken aan beroepsproducten. De combinatie van onderwijs, bedrijfsleven en theorie omzetten in praktijk vanaf de eerste dag maken de deeltijdopleidingen uniek.
Over twee jaar studeert Frederik af met een HBO-diploma en een professioneel portfolio. 

Ad Operational Engineering
Deze nieuwe deeltijdopleiding start in februari 2022. Het is een praktijkgerichte 2 jarige HBO-opleiding waarbij de professional 1 dag onderwijs met 4 dagen werken in praktijk combineert.  In de ontwikkeling van het curriculum houden wij rekening met de wensen en behoeften van het bedrijfsleven. Een belangrijke meerwaarde vormt de onderzoekende houding van een Ad student. Verder zijn er 5 landelijk vastgestelde Ad leerresultaten, te weten: methodisch handelen, samenwerken, communiceren, probleemoplossend vermogen en lerend vermogen. Deze 5 leerresultaten en de 8 domeincompetenties van de profielbeschrijving Engineering zijn de kapstok geweest voor het ontwikkelde curriculum. De eerste inschrijvingen zijn binnen, dus in 2022 vertellen we je meer over de eerste ervaringen van studenten!

ICT | Software Engineering Associate degree Deeltijd

Bekijk hier de informatie van de Associate degree ICT Software Engineering Deeltijd

Associate degree Operational Engineering Deeltijd

Bekijk hier de informatie van de Associate degree Operational Engineering Deeltijd

Deeltijd Engineering

Bekijk hier de informatie van de bacheloropleiding Engineering.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.