ZuydSwitch

ZuydSwitch: zo helpt Zuyd Professional je omscholen naar sectoren met prima baankansen

Op de arbeidsmarkt heeft corona grote invloed. Hele sectoren gaan tijdelijk dicht, sommigen zullen voorgoed krimpen. Ervaar jij ook onzekerheid over je huidige baan en je toekomst in de sector waar je nu werkt? Denk je er wel eens over om de overstap te maken naar een andere sector, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Dan is dit het moment om jouw kansen verder te verkennen. Wij helpen je graag om de stap te zetten naar de baan met goede kansen voor de toekomst. Dat doen wij samen met een aantal partners, waaronder Leo loopbaan, het UWV, Banenrijklimburg, een aantal Limburgse werkgevers en Vista college.

In welke sectoren heb ik de grootste grote kans op werk?

In Limburg hebben sectoren zoals de zorg, ICT en techniek nog altijd volop vacatures op mbo 4 en hbo niveau. Beroepen waarvoor de komende jaren mensen worden gezocht, zijn bijvoorbeeld verpleegkundige, bouwkundig inspecteur, projectleider in de bouw, maintenance engineer, software engineer en data scientist. Bij organisaties zoals Zuyderland, Enexis en de Limburgse politie blijven er de komende jaren vacatures. En zo zijn er meer organisaties. Zij zoeken echter wel medewerkers die snel inzetbaar zijn en bereid zich verder te scholen. Ben je benieuwd hoe je dat kan doen? Lees dan nog even verder.

Wil je weten welke vacatures er zoal zijn in de sector waarnaar je overweegt om te scholen? Klik dan op het onderstaande logo en zoek het betreffende vakgebied op.

Kan ik ook omscholen?  

Zie je het al voor je? Werken in jouw nieuwe sector? Dan hebben we voor jou een drietal trajecten die je helpen om te scholen. Dit zijn de ZuydSwitch trajecten.  Zo’n traject bereidt je voor op de overstap naar een sector met méér baanzekerheid: naar de zorg, ICT of de technische sector. Zoals je ziet zijn de ZuydSwitch trajecten ontwikkeld voor sectoren waarin de baankans groot is.

Heb je een opleiding en werkervaring in een heel andere richting? Dat is geen probleem. Het is wel belangrijk dat je een vooropleiding en werkervaring op minimaal MBO 4 niveau hebt. Je leeftijd speelt geen rol, wel enkele jaren werkervaring dus, ongeacht de sector waarin.

Hoe werkt dat dan? Omscholen naar die andere sector?

Over het algemeen doorloop je drie stappen.  De eerste stap is loopbaanoriëntatie en, indien gewenst, advisering. Weet je al naar welk beroep je wilt omscholen? Dan heb je de eerste stap al gezet.

Als je dat nog niet precies weet en je wilt graag ondersteuning bij deze eerste stap, dan kan Leo Loopbaan, een van onze partners, je dat bieden. Zij zoeken samen met jou welke van de drie sectoren het beste aansluit op je ambities, capaciteiten en wensen. Je kan samen met de Leo loopbaanadviseurs op een aantal manieren ontdekken welke sector en functie bij jou past en wat dan de vervolgstappen zijn die je vervolgens zult doorlopen om bij jou droombaan te komen. Leo doet dit onder meer door loopbaangesprekken, inspirerende workshops, een CV check , een zelftest  of door bijvoorbeeld een experience  in je nieuwe sector te organiseren. Op die manier kun je al meteen ervaren of werken in dat andere werkveld iets voor jou is. Dat is niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens ontzettend leuk.Wil je weten wat Leo Loopbaan nog meer voor je kan betekenen? Klik dan op het onderstaande logo.

De volgende stap: ZuydSwitch

Oké, als je weet in welke sector jouw toekomst ligt volgt stap 2. Je maakt een begin met je omscholing. Zuyd Professional biedt momenteel drie switchprogramma’s aan:

Gezondheidszorg: HBO-verpleegkundige

Techniek: (operational) Engineering

ICT: Software Engineering of Datascience

Docenten stomen je in enkele maanden tijd klaar om in je nieuwe sector aan de slag te gaan óf het gesprek aan te gaan met je nieuwe werkgever. In de switchmodule zorg is het zo dat je, als onderdeel van de deeltijdopleiding verpleegkunde, al aan de slag gaat in je nieuwe organisatie. Bij ICT en techniek is dat niet altijd zo. Daar kan het switchtraject ook een heel mooie voorbereiding zijn op die nieuwe stap. Voor een deel bestaat het ZuydSwitch programma uit verdere oriëntatie op de opleiding en de praktijk, om zeker te zijn van je keuze en te ontdekken welk leertraject hiervoor nodig is. Voor een ander deel word je voorbereid op werk in deze sector, zodat je al snel over een aantal basiscompetenties beschikt. Daardoor kun je al snel in gesprek en op vacatures in de sector reageren. Je hebt je opleiding dan nog niet afgerond, maar wel de eerste stap gemaakt richting je nieuwe carrière.

Stap 3. Na het ZuydSwitch programma aan de slag: betaald werken en leren

Na het ZuydSwitch programma ga je door met je opleiding op hbo- niveau: de deeltijdopleiding Verpleegkunde (Bachelor), de Associate Degree ICT of de Associate Degree Operational Engineering.   De nieuwe werkgever zal dan dus nog wel verwachten dat je zo’n vervolgopleiding gaat doen. Dankzij het switchprogramma en de wijze waarop wij de vervolgopleidingen organiseren, bieden wij je de mogelijkheid om werken en leren te combineren. Afhankelijk van de ambities, de baaneisen én de ervaring, kan dit een Associate Degree opleiding (niveau 5) zijn of een Bacheloropleiding (niveau 6). Omdat in het schakelprogramma wordt gekeken naar je vooropleiding en werkervaring, sluit de vervolgopleiding goed aan. Wie bijvoorbeeld in de cultuursector veel ervaring heeft opgedaan met het organiseren van evenementen en deze competenties kan aantonen, kan bij de engineering opleidingen het deel projectmanagement overslaan. In de zorg worden onderdelen van de opleiding op de werkplek gedaan. Door de flexibele praktijkgerichte opzet zijn de opleidingen altijd combineerbaar met betaald werk.

Het Vista college biedt 4 oriëntatieprogramma’s aan naar kansrijke mbo-beroepen in de toekomst:
-bouw (schilderen, metselen, timmeren)
-zorg en welzijn
-logistiek en chauffeur
-installatietechniek

Wie betaalt de kosten?

Aan het switchprogramma zorg zijn geen kosten verbonden omdat dit programma onderdeel is van de deeltijdopleiding verpleegkunde. De overige ZuydSwitch programma’s kosten € 495, -. Als je kiest om daarna verder te gaan met de bacheloropleiding of Associate Degree dan geldt daarvoor het jaarlijkse collegegeld. In principe betaal je zelf de kosten. In sommige gevallen worden deze vergoed door je nieuwe/toekomstige werkgever of de sector waar je nu nog werkzaam bent. Werkgevers maken dan meestal afspraken over bemiddeling van werk naar werk; de ZuydSwitch trajecten sluiten daar goed op aan. Die budgetten kunnen hiervoor worden ingezet. De Bachelor of Associate Degree opleiding, die daarna volgt, kan bijvoorbeeld worden vergoed door de nieuwe werkgever.

Uitbreiding door zij-instroom

Zuyderland, Enexis en de Politie Limburg ondersteunen deze ZuydSwitch trajecten. Ze hebben toegezegd medewerkers die het hele traject doorlopen en zich daarna verder willen ontwikkelen, nieuw perspectief op aantrekkelijk werk te bieden. De komende tijd zal het lijstje werkgevers die open staan voor mensen met een andere werkervaring en opleiding verder groeien.

Heb je nog vragen?

Wellicht staat het antwoord bij veelgestelde vragen

Zie je het voor je?

Gun jezelf een nieuw baanperspectief en neem contact met het kennis- en informatiecentrum  van Zuyd Hogeschool. Bereikbaar via  info@zuydprofessional.nl of +31 88 989 3000. Daar zitten onze adviseurs klaar om mee te kijken naar jouw wensen en situatie. Dat is jouw eerste stap naar een nieuwe baan in een voor jou nieuwe sector.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie?

Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of laat onderstaand je gegevens achter en wij nemen op zo kort mogelijke termijn contact met je op.

Ik wil meer informatie over*

Zuyd Professional beschermt de privacy van bezoekers van deze website. Lees meer daarover in onze privacyverklaring.