Wat is palliatieve zorg?

Maar allereerst: wat verstaan wij precies onder palliatieve zorg? Palliatieve zorg is zorg voor cliënten die ongeneeslijk ziek zijn en hun familie en naasten. De zorg heeft als doel het leven van de cliënt draaglijker en comfortabeler te maken. Er is dus met name aandacht voor de kwaliteit van het leven en een waardige afronding van het leven van de cliënt. Palliatieve zorg richt zich niet op genezing.

Palliatieve zorg bestaat uit:

 • Lichamelijke zorg
 • Psychologische zorg
 • Sociale zorg
 • Spirituele zorg

Opleiding Palliatieve Zorg Interprofessioneel

Werk jij als professional met patiënten en hun naasten die een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben? En wil je leren hoe je de zorg beter kunt afstemmen met andere zorgprofessionals, de cliënt en zijn of haar naasten? De opleiding Palliatieve Zorg Interprofessioneel helpt je verder.

Deze opleiding, bestaande uit tien bijeenkomsten, is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals die werkzaam zijn in een interdisciplinair team. Je werkt bijvoorbeeld als verpleegkundige (niveau 4 en 5), fysiotherapeut, praktijkondersteuner huisartsenzorg, maatschappelijk werker, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, huisarts of groepsleider in de zorg voor mensen met een beperking.
In deze opleiding op hbo-niveau ga je aan de slag met de competenties:

 • Communicatie
 • Samenwerken
 • Professionaliteit

Opleiding Palliatieve Zorg voor Verzorgenden

Werk je als verzorgende en heb je vaak te maken met cliënten en hun naasten die een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben? En wil je leren hoe je hen zo goed mogelijk kunt ondersteunen? Je leert het tijdens de opleiding Palliatieve Zorg voor Verzorgenden.

Deze opleiding, bestaande uit tien bijeenkomsten, is speciaal ontwikkeld voor mensen die werkzaam zijn als verzorgende, helpende of SPW-begeleider (niveau 2 of 3) in een zorginstelling of in de thuiszorg en te maken krijgen met met chronisch zieken en terminale cliënten. Je leert hen zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze laatste levensfase.

In deze opleiding op mbo-niveau ga je aan de slag met de competenties:

 • Communicatie
 • Samenwerken
 • Professionaliteit
 • Reflectie
 • Bevorderen van kwaliteit

Maatwerk opleidingen

Wist je dat we ook maatwerk opleidingen aanbieden? Zo hebben we samen met stichting Pergamijn een maatwerk opleiding Palliatieve Zorg ontwikkeld. Deze opleiding is er speciaal op gericht om cliënten met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk te leren ondersteunen in de laatste fase van hun leven. Lees er meer over in het interview: Opleiding Palliatieve Zorg voor Pergamijn.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over onze opleidingen of studieadvies aanvragen? Neem dan contact met ons op via tel: +31 (0) 88 989 30 00 of mail naar: info@zuydprofessional.nl.

Palliatieve Zorg Interprofessioneel

Werk je samen met andere disciplines om de kwaliteit van leven van de patiënten en hun naasten te verbeteren? Wil je weten hoe je de zorg het beste kunt afstemmen met andere professionals, de patiënt en zijn of haar naasten?

Palliatieve Zorg voor Verzorgenden

Werk je als verzorgende en heb je vaak te maken met patiënten en hun naasten die een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben? Wil je weten hoe je deze patiënten in de palliatieve fase zo goed mogelijk kunt ondersteunen?

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.