Palliatieve zorg geef je aan patiënten met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid en hun naasten, vaak pas in de laatste levensfase. In deze zorg staat comfort centraal; het voorkomen en verlichten van lijden. Hiervoor is vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen op fysiek, psychisch, sociaal of spiritueel gebied. Het vraagt dus altijd een holistische en persoonsgerichte zorgaanpak. Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar wél heel belangrijk in deze levensfase. Wil jij jezelf als zorgverlener ontwikkelen? Dan heeft Zuyd Professional volop opleidingsaanbod voor jou.

Graag bieden jou op deze pagina een overzicht van onze actuele opleidingen, maar ook inspirerende ervaringsverhalen van deelnemers, veel gestelde vragen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze, en boeiende blogs die verdieping bieden in actuele thema’s binnen de palliatieve zorg.

sorteren op
Filter opleidingen

Wij geloven in voortdurende professionele ontwikkeling en streven ernaar om een dynamische leeromgeving te creëren waarin zorgprofessionals worden uitgerust met de nieuwste inzichten en vaardigheden om de best mogelijke palliatieve zorg te bieden. Niet alleen goed voor de praktijk, maar ook voor jouw eigen duurzame inzetbaarheid!

Ontdek, ontrafel en ontwikkel jezelf met Zuyd Professional; waar passie voor zorg samensmelt met excellentie in opleidingen.

Bij Zuyd Professional snappen we heel goed dat jij als zorgverlener elke dag de beste palliatieve zorg wil leveren in jouw eigen praktijksetting. Daar dragen wij graag aan bij, door bij te dragen aan de continue professionele ontwikkeling van zorgverleners. Middels een uitgebreid opleidingsaanbod voor diverse doelgroepen zorgverleners en zorgsettings, faciliteren wij deelnemers in het versterken van vaardigheden, vergroten van kennis en het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. Onze diverse opleidingen zijn ontworpen om een diepgaand begrip te bieden van palliatieve zorg, om uiteindelijk tot een kwaliteitsverbetering van de zorg te komen, ten goede van de patiënten en hun dierbaren.

Nationaal programma Scholing Palliatieve Zorg

Zuyd Hogeschool en Maastricht UMC+ bundelen krachten in Palliatieve Zorg Opleidingen.

palliatieve zorg nationaal programma spotlight
Vanuit de gezamenlijke missie ‘Samen werken aan verbetering van palliatieve zorg (onderwijs)’ bieden wij vanaf september 2024 een vernieuwd scholingsaanbod voor artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals.

In aansluiting op het aanbod landelijke basisscholing presenteert Zuyd aanvullende Plus Programma’s.

Veelgestelde vragen

De scholingen zijn voor ons pas geslaagd als ze aansluiten op de leerwensen en de werkplek van de student. Middels allerlei opdrachten ter voorbereiding, voor in de praktijk of gericht op reflectie, waarin je zelf kiest hoe je deze opdracht invult, faciliteren we persoonsgebonden onderwijs.

We staan meer dan andere opleidingen stil bij jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling, waarin we deelnemers stimuleren om te leren van én met elkaar. De intervisiebijeenkomsten zijn hiervan een uitstekend voorbeeld; een onderdeel dat altijd hoog gewaardeerd en geëvalueerd wordt door deelnemers.

Tot slot, en heel toepasselijk bij Palliatieve Zorg, staat persoonlijke aandacht ook centraal in onze scholingen. Elke scholing heeft een vaste coördinator die je regelmatig tegenkomt tijdens de scholing die met je meedenkt en waarbij je laagdrempelig terecht kunt met al je vragen.

Tijdens de scholingen vertrekken we altijd vanuit ervaringsleren en mikken we op een zo hoog mogelijk leerrendement. We gaan we aan de slag met diverse werkvormen om het onderwijs zo aansprekend en relevant mogelijk te maken. Denk hierbij aan casuïstiekbesprekingen, intervisie, toepassingsopdrachten, klassikale discussie, moreel beraad, interactieve colleges, gesprekstrainingen met simulatiepatiënten, praktijkopdrachten, etc.

De thematiek die behandeld wordt, verschilt per scholing.

De landelijke basisscholingen richten zich op het fundament van palliatieve zorg bij ongeneeslijke kanker. Er zijn zowel fysieke als online leermomenten. Deze scholing is geschikt voor zorgverleners die nog geen opleiding in palliatieve zorg hebben gehad.

De Plus Programma’s zijn aanvullend op de basisscholingen en kunnen dan ook alleen in combinatie gevolgd worden. De Plus Programma’s kennen een uitbreiding van de bestaande lesmomenten van de basisscholing. Tijdens dat onderwijs volgt er een verdere verdieping in alle dimensies van palliatieve zorg, maar is er ook een grotere diversiteit in thema’s en doelgroepen. Er is meer aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en praktijkgerichte (eind)opdrachten zorgen voor een directe kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg op de eigen werkvloer. Bij afronding volgt een volwaardig certificaat van het Plus Programma met bijbehorende accreditatie. De gecombineerde scholingen zijn qua onderwijsinhoud vergelijkbaar met onze eerdere palliatieve zorg opleidingen voor verzorgenden en interprofessioneel.

Meer informatie volgt.

De diverse scholingen kennen allemaal hun eigen toelatingseisen. Die zijn er vooral op gericht dat je als deelnemer bij de juiste scholing zit die aansluit op jouw werk- en denkniveau. Kijk hiervoor op de specifieke pagina’s van de scholingen. Twijfel je of je de juiste voorkennis of ervaring hebt? Neem dan contact met ons op.

Voor de basisscholing is geen voorkennis nodig, deze is zo ingestoken dat de basis van palliatieve zorg toegankelijk wordt uitgelegd als zorgprofessional, dus elk insteekniveau zal aansluiten.

Wel gaan we er bij alle scholingen vanuit dat je werkzaam bent in de zorg, zodat je de praktijkgerichte opdrachten kunt uitvoeren op jouw praktijkplek.

De scholingen zijn geschikt voor allerlei ervaringsniveaus. Zowel zorgverleners met een brok aan jarenlange werkervaring, als pas afgestudeerden die het veld nog volop aan het verkennen zijn, komen aan hun trekken in de scholingen. Dit is mogelijk door de persoonsgerichte aanpak van onderwijs, waarin je zelf de focus legt op jouw specifieke leerwensen. En de jonge honden en vaste rotten? Die kunnen juist ontzettend veel van én met elkaar leren!

Wanneer je de scholingen succesvol afrond, ontvang je een certificaat. Wanneer we spreken van een ‘succesvolle afronding’, dat verschilt per scholing. Zo kent de basisscholing geen toetsing en de Plus Programma’s wel. Voor elke scholing is wel een minimale aanwezigheidsplicht vastgesteld met absentieregeling.

De verschillende scholingen leiden je altijd op tot een betere zorgprofessional in de palliatieve zorg. Echter, niet elke scholing is verbonden aan een formele titel.

Het kan wel zo zijn, dat jouw werkgever na het succesvol afronden van de scholing, jou een nieuwe rol of taak toebedeeld waar interne benamingen voor worden gebruikt.

We werken met (gast)docenten die zich hebben gespecialiseerd in de palliatieve zorg middels aanvullende opleidingen. Afhankelijk van het onderwerp zullen er docenten komen met specifieke expertise vanuit de praktijk, onderzoek of het onderwijs. . Hierdoor nemen zij de meest recente ontwikkelingen en innovaties mee in hun lessen. Deze interprofessionele aanpak vertaalt zich bovendien in de lesstof. Alle docenten hebben daarnaast een didactische scholing gehad. Het zijn bijna altijd docenten uit de regio, die je later in het werkveld ook nog tegen kunt komen of kunt opzoeken. Handig dus om ze alvast een keer gezien te hebben tijdens de scholing, want hierdoor vergroot jij je professionele netwerk al tijdens de scholing!

Alle scholingen hebben een doorlooptijd van 13 weken. De schooldagen zijn standaard op de vrijdag gepland. De bijeenkomsten en inhoud ervan, variëren per scholing. Kijk hiervoor naar de websites van de specifieke scholingen. Daarin staat ook de studiebelasting in uren benoemd.

Hebt u een groep werknemers die graag geschoold willen worden op het gebied van palliatieve zorg? Dat kan, evt. behoort een maatwerkprogramma tot de mogelijkheden. Wij nemen graag contact met u op om de mogelijkheden te verkennen.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.